Ana içeriğe atla

M. Sani Şener

M. Sani Şener

Mutevelli Heyeti (Board of Trustees)

Mütevelli Heyeti Üyesi

1997 yılında TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı olarak atandı.

2000 yılında 10 milyon yolcuya hizmet vererek yola çıkan TAV Havalimanları, Sn. Sani Şener’in liderliğinde finansal ve operasyonel olarak büyümeye devam ederek, 2019 yılında 105 milyon yolcuya hizmet vermiştir. TAV Havalimanları sekiz ülkede 15 havalimanı işletmekte olup, bu büyüme esnasında kurulan servis şirketleriyle birlikte küresel ayak izi 26 ülkede 92 havalimanına ulaşmıştır.

1973 yılında Ankara Koleji’nden mezun olan Şener, 1977 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiştir. 1979 yılında İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde Akışkanlar Mekaniği üzerine yüksek lisans (M.Phil.) yaptı. Türk mühendisliğinin uluslararası düzeyde gelişimine katkılarından dolayı KTÜ Makina Mühendisliği Fakültesi tarafından mühendislik dalında, TAV’daki görev süresi boyunca Proje ve Risk Yönetimi konusunda başarıları nedeniyle de New Hampshire Üniversitesi tarafından işletme dalında onur doktorası ile ödüllendirildi.

TAV Havalimanları öncesinde birçok ulusal ve uluslararası projede, proje müdürlüğünden genel müdürlüğe kadar çeşitli görevler üstlendi. Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Kompleks Sistemler Yönetimi üzerine eğitim aldı. Şener, Uluslararası Havalimanları Konseyi (Airports Council International/ACI) Dünya Yönetim Kurulu Üyeliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ocak 2020’den bu yana ise DEİK Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi Başkanlığını yürütmektedir. Şener, iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından dolayı 2016 yılında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından “Legion d’honneur” Şövalye Nişanı’na layık görüldü. Şener aynı yıl Gürcistan devleti tarafından da Üstün Hizmet Nişanı’yla onurlandırılırken 2019 yılında da Makedonya Hükümeti tarafından Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı.  TAV Havalimanları’nda yaratılan “iş modeli” Harvard Üniversitesi’nde “case study” oldu ve Sani Şener tarafından Harvard Business School’da (HBS) MBA öğrencilerine ders olarak anlatıldı.

Thomson Extel tarafından yerli ve yabancı finans kuruluşları arasında yapılan oylamada “en iyi CEO” alanında Türkiye’de 2010, 2011, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında birinci, Avrupa Ulaştırma sektöründe 2014 yılında üçüncü seçildi.