Ana içeriğe atla

Nur Gülümser İlker

ngilker

Nur Gülümser İlker

Dr.

Temel Bilimler Birimi

Saat Ücretli Öğretim Görevlisi

1991 yılında Ankara’da doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Manisa'da tamamladı. 2014 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin İspanyol Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu bölümde okutmanlık yaptı ve bu anabilim dalında yüksek lisansa başladı. Juan Valera’nın “Pepita Jiménez” adlı eserinde psikanalist edebiyat eleştirisiyle kadın psikolojisini incelediği tezini yazarak 2016'da yüksek lisansını tamamladı.  2015’ten 2019'a kadar TOBB ETÜ’de öğretim görevliliği yaptı. 2016'dan beri TED Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yüksek lisansından sonraki dönemde yaptığı okumalarla psikanalist edebiyat eleştirisine karşıt bir bakış açısı oluşturmaya çalıştı. 2021'de Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İspanyol Dili ve Edebiyatı ana bilim dalında “Doña Perfecta” ve “La Regenta” yapıtlarında toplum ve kadın ilişkisini Postyapısalcı ve Feminist Edebiyat eleştirisiyle incelediği teziyle doktor unvanını aldı. Arjantin'in başkenti Buenos Aires’te akademik araştırmaları için 2018’de 30 gün, 2019’da 45 gün ve 2022’de iki buçuk ay olmak üzere yaklaşık 6 ay çalışmıştır.  Bu sürede yayınlarıyla araştırmalarına temel olacak kaynak taraması yapmıştır. 2023’te ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın 6 aylık Latin Amerika'ya Los Turcos Göçü Araştırma Destek Programı kapsamında Proje Yürütücüsü olarak Arjantin ve Uruguay’da saha araştırması yapmıştır.

Halen 19. Yüzyıl İspanyol Edebiyatı ve Çağdaş dönem üzerine akademik çalışmalar ve yayınlar yapmaktadır. Bunun yanında Şili, Arjantin ve Kolombiya Edebiyatları üzerine de yayınları bulunmaktadır. Edebi yapıtları incelediği çalışmalarında feminizm, toplumsal cinsiyet, postyapısalcılık, postmodernizm, varoluş çeşitliliği, arzu, toplum-birey çatışması ve bireysel öz-farkındalık konularına eğilmektedir.