Ana içeriğe atla

Murat Yıldız

Murat Yıldız

Dr.

Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Programı

Saat Ücretli Öğretim Görevlisi

Ankara’da 1971 yılında doğmuştur. Lise öğrenimini Akçaabat lisesinde tamamladıktan sonra, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Orman Mühendisi olarak mezun olmuştur. Ardından KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nden "Dünyada Doğal Yaşlı Orman Kavramı ve Doğu Karadeniz Ormanlarına Bu Yönden Yaklaşım" konulu teziyle yüksek lisans derecesi almıştır. Yüksek lisans süresince Koruma ve Entomoloji Ana Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak görev yapmış ardından farklı sektörlerde çalışma hayatını sürdürmüştür.

 

Orman Ürünleri sektörü, Teknoloji, eğitim, kamu projeleri gibi yapılarda yönetici kademelerde kalite, iş geliştirme, yönetim iletişimi odaklı görevler aldıktan sonra 2009 yılında kendi danışmanlık şirketi Anturia’yı kurmuştur. Aynı tarihlerde Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda başladığı doktora programı ile aynı konular üzerine çalışan Anturia Danışmanlık bünyesinde başta doğal alanların korunma ve yönetimi konularında çalışan kamu kurumlarına bir anlamda sosyal ar-ge sayılabilecek hizmetler sunmuştur. "Doğa Koruma ve Ormancılıkta Çevre Etiği Algısının Uygulamalı Etik Açısından Değerlendirilmesi" üzerine verdiği doktora tezinde ele aldığı konular ile ilgili yenilikler üretmekte, Anturia Çevre Etiği Okulu programıyla yurt içi ve dışında eğitimler seminerler ve projeler sürdürmektedir.

 

Ayrıca Çevre Etiği Felsefesi, Doğal Yaşlı Ormanlar ve Anıt Ağaçlar üzerine TRT Haber kanalında yayınlanan KADİM adlı belgeselin danışmanı, anlatıcısı ve metin yazarıdır.  

Anturia Çevre Etiği Okulu Programı dâhilinde Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ile binlerce ortaokul öğrencisine, okullarda ve doğal ortamlarda çevre etiği temelli doğa iletişimi eğitimi vermiş, eğitim malzemeleri üretmiştir.

 

Anturia Çevre Etiği Okulu etkinliklerini sürdürmek üzere Aizanoi Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesinde faaliyete geçirmiştir. Bu okul programı aynı zamanda yörede turizm temelli bir kırsal kalkınma modelinin kuluçka merkezi olarak kurgulanmıştır. 

 

TED Üniversitesi'nde kısmi zamanlı öğretim görevlisi olarak, "Sosyal Çevre Etiği (CIT 350 Social Environmental Ethics)" dersinive  Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Programında "Araştırma Yöntemleri ve Akademik Yayın Etiği" derslerini vermektedir. vermektedir. Ders döneminde birlikte hazırladıkları Doğayla Konuşmalar Filmi'nin yanı sıra, TRT Haber KADİM Belgeseli  onuncu ve onbirinci bölümlerinde de öğrencileriyle birlikte yer almıştır. 

Türkiye’nin Çevre Etiği Temelli Ekoturizm Politikasının oluşturulması için Orman Genel Müdürlüğü İhtisas Komisyonunda fiilen görev almıştır. Orman Genel Müdürlüğü'nün kurum ve toplum iletişimi ve eğitim modelini ekibiyle birlikte geliştirmektedir. Bu amaçla Orman Genel Müdürlüğü Ormancılık Okulları Programını hazırlamış, dört ayrı kitapta basımı hazırlıklarını ve Türkiye genelinde herkese açık ortamların kurulumunun koordinatörlüğünü kurum adına yönetmektedir. 


TÜBİTAK destekli SmartMentor eğitim programı sonrası İleri Mühendislik ve Tasarım alanında mentorluk yapmaktadır. Doğal alanların araştırılması üzerine teknolojik inovasyon projeleri üretmektedir.

Eğitim alanındaki çalışmaları ile TÜSİAVEğitimin Çınarları ve Eğitime Destek Verenler Ödülleri2019'da, Eğitimde Yılın Fark Yaratan Projesi Ödülü'nü almıştır.

Çevre Etiği – Temel İlkeleri ve Eğitimi” kitabının iki ayrı bölümünün yazarıdır. Ayrıca tamamı doğa ve insan üzerine olan dört ayrı kitabı yayına ve çeşitli dillerde basıma hazırlanmaktadır.

Dünya Etik Eğitimi Birliği, Orman Mühendisleri Odası üyesi ve aynı zamanda Aizanoi Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği'nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi'dir.


Akademik, Eğitim ve Sektörel alanlarda verdiği dersler:

  • Social Environmental Ethics - TED Üniversitesi
  • Araştırma Yöntemleri ve Akademik Yayın Etiği - TED Üniversitesi
  • Disiplinlerarası Katılım ve Müzakere
  • Kurumsal İletişim Dili Olarak İtibar, Güven ve Erdem
  • Çevre Etiği, Biyoetik ve Biyopolitika
  • Sorumluluklar, Haklar ve Etik
  • Yerel Halkla İletişimde Katılımcı Yaklaşım
  • Kent Ekolojisi ve Kentlinin Doğa Algısı
  • Çocuk ve Yetişkinler İçin İnsan-Doğa Etkileşimi Dersleri
  • Eğitim ve Öğretimi Destekleyici Olarak Deneyim Aktarımı
  • İletişimin Eğitici Fırsatları
  • İnovasyon Firmalarında Strateji Deseni Oluşturma
  • İnovasyonda Değer Oluşturma ve Etik
  • Doğa Sevgimizle Etik Yüzleşme - Konferans Dizisi

 

Kurumsallaşan Kimlikleri: