Skip to main content

Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Vedat Bayram'a TÜBİTAK ARDEB-1001 Desteği

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Vedat Bayram’ın “Tsunami Tehdidine Karşı İstanbul İli Marmara Denizi Kıyıları Tahliye Planlaması ve Yönetimi” başlıklı projesi, TÜBİTAK ARDEB-1001 “Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı” kapsamında 36 ay süresince desteklenmeye hak kazandı.

Proje, beklenen İstanbul depremi sonrasında, ikincil afet olarak ortaya çıkabilecek tsunami tehlikesine karşı, Marmara Denizi kıyısındaki ilçelerin nüfusunun emniyetli bir şekilde tahliyesinin planlanması ve yönetimine yönelik icra edilmesi gereken faaliyetlerin ve alınması gereken kararların eniyilenmesi üzerinedir. Projede tsunami riski altındaki nüfusun etkin bir şekilde dikey ve yatay tahliyesine yönelik olarak, dikey sığınak yer ve kapasite seçimi, yeni yolların, köprülerin ve üst geçitlerin inşası, kritik yolların genişletilmesi, tahliye veya yerinde sığınma/sığınakta sığınma, kritik kavşaklara kaynak tahsisi ve rotalama gibi kararları içeren ve trafik yoğunluğunu, yaya – araç etkileşiminden kaynaklanan karmaşayı dikkate alan “yaya”, “araçlı”, “yaya ve araçlı” tahliye planlama ve yönetim optimizasyon modelleri ve çözüm yöntemleri geliştirilecektir.

Dr. Vedat Bayram’ın yürütücülüğünde 36 ay sürecek olan ve 4 iş paketinden oluşan projede, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner danışman ve KOÇ Üniversitesinden Dr. Barış Yıldız araştırmacı olarak, bir doktora sonrası araştırmacı, bir doktora öğrencisi ve dört yüksek lisans öğrencisi ise bursiyer olarak yer alacaktır.

Proje çalışmasının en önemli etkilerinden biri, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı On Birinci Kalkınma Planı’na “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre” ve “Afet Yönetimi” konularında katkı sağlayacak olmasıdır. Proje ayrıca, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Araçlarına ve Afet Riskini Azaltma için Sendai Çerçevesine katkı sağlayacaktır. Her ne kadar bu çalışma tsunamilerden korunmak için geliştirilecek tahliye planlama ve yönetimi politikaları üzerine olsa da, proje sonuçları ülkemizde sık sık görülen diğer afetlere veya küresel ısınma/iklim değişikliği nedenleriyle görülebilecek yeni afet tiplerine yönelik olarak da kullanılabilecektir.