Yrd. Doç. Dr. Adile Gülşah Saranlı, En İyi Makale Dalındaki Nafi Atuf Kansu Eğitbilim Araştırma Ödülünü Prof. Dr. Murat Tarımcılar'dan teslim aldı.

Cumhuriyet’in eğitim devrimlerinde önemli payı olan eğitimci, yazar ve siyasetçi Nafi Atuf Kansu adına verilen  “Nafi Atuf Kansu Eğitbilim Araştırmaları Ödülü” töreni bu yıl 13 Kasım günü Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi salonunda gerçekleştirildi. Törene, başta Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, TED Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Tarımcılar, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülbin Özçelikay olmak üzere Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ ve TED Üniversitesinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Eğitim Fakültemiz İlköğretim Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Adile Gülşah Saranlı, törende En İyi Makale Dalındaki ödülünü Prof. Dr. Murat Tarımcıların elinden teslim aldı. Törende,  Prof. Dr. Nilgün Metin, ve tez dalında Dr. Sezer Köse Biber de ödüllerini aldılar.

Nafi Atuf Kansu kimdir?

Ulusal Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere 1921 yılının ilk günlerinde Ankara’ya geldi. Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü ile başlayan görevlerine genelde kurtuluşun eğitim cephesinde yoğunlaşan Nafi Atuf Kansu, Ankara Atatürk Lisesi ve Kayseri Lisesi Müdürlüğü, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü ve 1924’den itibaren üstlendiği Maarif Vekâleti (Milli Eğitim Bakanlığı) Müsteşarlığı ile devam etti.  1927 seçimleri ile Maarif Vekaleti Müsteşarlığı'ndan siyasete geçen Kansu, TBMM’nin 8. dönemi dahil olmak üzere aralıksız 22 yıl milletvekili oldu.  TBMM tarafından Nafi Atuf Kansu’ya 1927 yılında İstiklal Madalyası verildi.1928 yılında Atatürk tavsiyeleri ve himayelerinde kurulan Türk Maarif Cemiyeti'nin (Türk Eğitim Derneği) bizzat kuruluşunda yer alan Kansu, 1928’den 1935’e değin 2 dönem bu derneğin başkanlığını yaptı. 1938’den 1947 yılına kadar CHP Parti Yönetim Kurulu Üyesi ve 1944-1947 yılları arasında CHP Genel Sekreterliği Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevlerinde de yürüttü. Nafi Atuf Kansu, 28 Ekim 1949 tarihinde, 59 yaşında iken Ankara’da yaşamını yitirdi.