Skip to main content

Stratejik Planın Hazırlık Süreci

Plan hazırlık sürecinin etkinliği açısından bazı kritik kalite faktörleri tanımlanmış ve süreç boyunca bu faktörlerin sağlanması hususunda azami gayret gösterilmiştir. Bu kritik kalite faktörlerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Vizyon, misyon ve temel değerlerin temsil gücüne gerekli özeni göstermek
  • Odaklanmış etkili bir strateji ve uygulama-takip planı geliştirmek
  • Esas kadar usule yönelik de güçlü bir tanımlama getirmek
  • Çevik, etkin bir yönetişim yapısının gerektirdiği organizasyon yapısını net bir şekilde ele almak
  • Etkin iletişimi sağlamak (zamanında, doğru, bilgilendirici ve yönlendirici iletişim)
  • Yüksek katılımcılık ve benimsenme sağlamak

Hazırlık sürecinde paydaş dengesi gözetilerek;

  • Üniversitelerin toplumsal katkı ve uluslararasılaşma misyonlarını da göz önünde bulundurarak 6 çalışma grubu oluşturulmuştur:
  1. Eğitim: Öğrenen merkezli yeni eğitim stratejisinin netleştirilmesi
  2. Araştırma: Yüksek araştırma performansına ulaşma hedefine yönelik stratejilerin gözden geçirilmesi
  3. Etki Vizyonu – Topluma Katkı / Sürdürülebilirlik: Ana faaliyetler ile etki vizyonu ve topluma katkı arasındaki güçlü bağın tanımlanması ve üniversitemizin kaynaklarının ve etki alanının güçlendirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesi
  4. Uluslararasılaşma: Uluslararası tanınma ve görünürlük stratejisinin değerlendirilmesi
  5. Kaynakların Etkin Yönetimi ve Güçlendirilmesi: İlk 4 perspektifteki hedefleri dikkate alarak üniversitemizin kaynak stratejisinin ve kaynakların geliştirilmesi ve kullanım yol haritasının çıkarılması
  • Fakülteler bünyesinde çalışma grubu üyelerinin koordinasyonu sağlaması ve varsa fakülte geri bildirimlerini sürece dahil edebilmesi amacıyla fakülte çalışma grupları da yapılandırılmıştır.
  • Fakülte gruplarının yanı sıra diğer ana perspektiflerde tanımlanan stratejik hedeflere ulaşabilmek için yoğunlukla idari süreç ve konuların (yönetim sistemleri, altyapı, insan kaynağı ve organizasyon vb.) değerlendirildiği idari çalışma grubu oluşturulmuştur.
  • Stratejik plan çalışmasının ana koordinasyonunu ve gruplar arası bilgi akışının eşgüdümlü şekilde ilerlemesini sağlamak için Stratejik Plan Proje Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Stratejik Plan çalışmaları süresince bu kurul tarafından;
    • Ekip üyelerine görevlendirilmesi ve konuyla ilgili bilgilendirilmesi
    • Çalışma grubu bazlı çalışma planının netleştirilmesi
    • Tüm ana perspektifler için yönlendirici içeriklerin oluşturulması (çevre analizi, global trendler,  yükseköğretim trendleri ve mevcut durum analizi ön hazırlıkları vb.)

sağlanmıştır.

Çalışma grupları tarafından kendi tematik alanlarına yönelik mevcut durum ihtiyaçları tespit edilmiş, çevre analizleri yapılmış, ana perspektif alanlarında temel kavramların belirlenmesi sağlanmıştır. Bu aşamada ulusal/uluslararası örnekler incelenmiş ve odak konular derlenmiştir. Kritik konu başlıklarında kurum içi raporlar gözden geçirilmiştir. Çalışma gruplarının ilk çalışmalarını takiben, dış paydaşların da katılımı ile 1 günlük “Stratejik Plan” çalıştayı düzenlenmiştir. Stratejik yönü belirlemeye yönelik hazırlanan bu çalıştayda iç ve dış paydaşlardan oluşan yaklaşık 100 katılımcı görüşlerini paylaşmıştır. Bu çalışmayı takiben stratejik alan, amaç ve hedefler belirlenmiş, bu amaç ve hedeflerle uyumlu olacak şekilde uygulama planları hazırlanmış ve performans hedefleri oluşturulmuştur.