İklim, Tarım ve Çevreyle Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler Paneli

afettek

AFETTEK- Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu; Afet ve acil durumların yol açabileceği yıkıcı etkilerin ortaya çıkmasını engellemek ve kaçınılmaz olanların etkilerini azaltmak için, bir araya gelen bir sivil inisiyatif tarafından kurulmuştur. Kurucular; TED Üniversitesi (Genel Koordinasyon), AKUT, ASO 1. OSB, Başkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi – BİYOTEK Merkezi, Bilim Ağacı Vakfı, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, OSTİM OSB, OSTİM Medikal Sanayi Kümesi, TEPAV’dır. Platform; mevcut durum itibariyle aralarında üniversiteler, araştırma merkezleri, endüstri bölgeleri, teknoloji merkezleri, STK’lar, kümeler, vakıflar ve özel sektör firmalarından oluşan 113 tüzel kişiliği bir araya getirmektedir. Kurucular, Platformun kısa süre içerisinde bir Vakıf tüzel kişiliğine kavuşturulması için çalışmaktadır.

AFETTEK Platformunun kuruluşuna giden süreçte ilk önemli adım olan Arama Konferansı’nın birinci yıldönümü olan 28 Mart 2024 Perşembe günü, Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde “İklim, Tarım ve Çevreyle Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler Paneli” düzenlenmiştir. Panelin açılış konuşmalarında Başkent Üniversitesi adına Rektör Vekili Sayın Prof. Dr. Hakan ÖZKARDEŞ, Başkent Üniversitesi Kurucusu Sayın Prof. Dr. Mehmet HABERAL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ahmet YOZGATLIGİL yer almıştır. Ayrıca TED Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İhsan SABUNCUOĞLU tarafından AFETTEK Platformu kapsamında yapılan çalışmalar aktarılmıştır.

Kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör kuruluşları ve STK’lardan oluşan 38 farklı kurumdan 135 katılımcı etkinliğe ilgi göstermiştir. AFETTEK Platformu Genel Koordinatörü Ömür DEMİR KIZILARSLAN tarafından moderasyonu yürütülen panel oturumunda İTÜ Afet Yönetimi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, FAO Türkiye Acil Durumlar ve Dayanıklılık Programı Proje Koordinatörü Çağatay ÇEBİ ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Hanzade SARIÇİÇEK iklim afetlerine ilişkin çalışmalarını aktarmış ve değerlendirmelerde bulunmuştur.