Prof. Dr. Ahmet Kasım Han

Ahmet Kasım Han

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han

Mutevelli Heyeti (Board of Trustees)

Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı, aynı Üniversitenin İktisadi, İdari, Sosyal Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi ve aynı zamanda Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar Merkezinde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Han bundan önce Altınbaş, İstanbul, Bilgi, İstanbul Ticaret ve Kadir Has Üniversitelerinde Rektör Yardımcısı, Rektör ve Mütevelli Heyeti Danışmanı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü, Dekan, Bölüm Başkanı gibi idari pozisyonlarda bulunmuş, çok sayıda komisyon başkanlığı yürütmüş ve öğretim üyesi olarak hizmet etmiştir. İstanbul, Boğaziçi, Koç ve Harvard Üniversitelerinde, Ekonomi-Finans, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Strateji ve Müzakere alanlarında eğitim almıştır. Kendisi ulusal ve uluslararası çok sayıda Üniversite, Araştırma Merkezi ve Düşünce kuruluşunda ziyaretçi öğretim üyesi ve kıdemli uzman olarak bulunmuştur. Çeşitli ulusal ve çokuluslu şirketlerde yönetim kurulu üyeliği ve, özellikle ekonomik-politik risk analiz ve yönetimi, birleşme ve satın alma ve anlaşmazlık çözümü işlemleri ve bunların iş süreçlerinin yapılandırılması ve müzakeresi alanlarında danışmanlık yapmış; Türkiye İhracatçılar Meclisinin Uluslararası İlişkiler Danışmanlığı (2003 – 2005) görevinde bulunmuştur. Yerli ve yabancı basında görüşlerine sıklıkla başvurulan bir uzman olarak Prof. Dr. Han’ın aralarında NTV, HaberTürk, Hürriyet, CNN International, New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, Paris Match, Der Spiegel, Nikkei, Ashai Shimbun ve The Economist’in de bulunduğu ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarında 1000’in üzerinde yazı, röportaj, program ve belgesel çekimi yayınlanmıştır. HaberTurk ve NTV kanallarında “Nedir Ne Değildir?” “Gerçek Fikri Ne” “YüzYüze”, “Para Gündem” gibi programlar yapmış, hazırlamış ve sunmuştur. Halen NTV televizyonunda “Siyasi İşler” ve Türkiye’nin ilk tematik tarih kanalı Tarih TV’de “Nereden Nereye” programlarını yürütmekte, gündeme dair yorumları her gün Kiss FM radyosunda “Ahmet Kasım Han’la Kiss Gündem” programında yayınlanmaktadır. Bundan önce Radikal ve Referans gazetelerinde köşe yazmış olan Han, GazetePencere ve IndependentTürkiye’de köşe yazmaktadır. Kendisi, St. Andrews Üniversitesi Suriye Çalışmaları Merkezi; Tel Aviv Üniversitesi Moshe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezinin de aralarında bulunduğu ulusal ve uluslararası çok sayıda Üniversite, Araştırma Merkezi ve Düşünce kuruluşunda ziyaretçi öğretim üyesi ve kıdemli uzman olarak dersler vermiş ve çalışmalarda bulunmuştur. Türk Demokrasi Vakfı Başkan Yardımcısı ve Akademik Kurul Başkanı; Efes Sosyal, Ekonomi, Teknoloji, Enerji ve Çevre Araştırmaları Derneği İcra Kurulu Başkanı ve Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Ahmet Kasım Han, DEİK – Türk Amerikan İş Konseyi, Dünya Kenti İzmir Derneği, danışma kurulu üyesidir. Kendisi bundan önce Türk Arkeoloji Şûrası Arkeoloji ve Diplomasi Komisyonu, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi ve Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu danışma kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Ahmet Kasım Han, 2003 senesinde ABD hükümeti tarafından Amerikan Dış Politikası alanında çalışmak üzere “Avrupa’nın Onbeş Genç Lideri”; 2015 yılında ise Tel Aviv Üniversitesi tarafından “İsrail ve Orta Doğu Araştırmaları” araştırma burslarıyla taltif edilmiştir. NATO adına 2005 ve 2011’de iki defa Afganistan Operasyonuna ilişkin gözlemcilikte bulunan Prof. Dr. Han, Stockholm International Peace Research Institute, (İsveç); Heritage Foundation, (ABD); Marine Corps University (ABD); Heinrich Böll Stiftung ve Frederich Ebert Stiftung, (Almanya); PRIO ve NUPI, (Norveç); Chatham House (Birleşik Krallık), gibi kuruluşların da aralarında yer aldığı kurumlar tarafından düzenlenen 300’ün üzerinde ulusal ve uluslararası konferansa ana konuşmacı ve tartışmacı olarak katılmış ve küresel ekonomi ve strateji, Orta Doğu ve Türkiye ekonomi ve siyaseti; enerji jeopolitiği ve ekonomisi üzerine konuşma ve sunumlar yapmışır. Han, 2013 yılında Dubrovnik’te yapılan NATO Parlamenterler Asamblesi’ne, 2015 yılında ABD Deniz Piyade Kuvvetleri Üniversitesinde, yine 2015 yılında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi danışmanlar heyetine, 2014 yılında İngiliz Dışişleri Bakanlığı Wilton Park ve 2017 yılında İsrail Ticaret Odasının yıllık olarak gerçekleştirdiği İsrail Ticaret Konferanslarına uzman konuşmacı sıfatıyla hitap etmiştir. Prof. Dr. Han çeşitli uluslararası sorunların çözümü amacıyla çalışan yüksek düzey ulusal ve uluslararası kriz çözümü diplomasisi panellerinde (2nd Track) görev yapmıştır. Ahmet Kasım Han ABD German Marshall Fund, Almanya Konrad Adenauer Stiftung’un  bulunduğu dünyanın en önde gelen düşünce kuruluşlarıyla Türkiye ve bölge siyaseti, kriz yönetimi ve çatışma çözümü, ticari ve kamu diplomasisi, stratejik süreç yapılandırması, genç liderlerin yetkinliklerinin geliştirilmesi ve çözümü üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Han, Istituto per gli Studi di Politica Internazionale (Milano/ İtalya) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kıdemli Uzmanı; Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Siyasal Liderlik Mükemmeliyet Programı Koordinatörü ve Danışma Kurulu üyesi, ve German Marshall Fund of the United States’in On Turkey paneli uzmanı ve Türkiye – AB – ABD Trilateral  Strategic Group üyesidir. Akademik yaşamına ara verdiği dönemde özel sektörde finans, emtia, inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarda CEO, Uluslararası Sermaye Piyasaları Koordinatörü, Proje Müdürü gibi görevlerde bulunmuş olan Han, halen finans, hizmetler, lojistik, teknoloji, ilaç, tarım, maden ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerde yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu danışmanı, yatırım komitesi üyesi olarak hizmet etmektedir.