Genel Kurallar - COVID-19 Salgını Uygulamaları

• Üniversite içerisinde maske takılması zorunludur.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan “İşyerlerinde Koronavirüse (COVID-19) Karşı Alınması Gereken Önlemler” dokümanı kapsamında tüm paydaşlarımızın (akademik – idari personel, öğrenci, ziyaretçi ve diğer dış paydaşlar) sağlığını korumak ve COVID-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla Üniversite sağlık merkezi personeli tarafından takip edilecek sağlık bilgi formları oluşturulmuştur. Sağlık bilgi formları ile tüm paydaşlarımızdan HES Kodu almaları ve bildirmeleri talep edilmiştir. Toplanan HES kodları, Sağlık Bakanlığı ile Üniversite sistemlerimiz arasında entegrasyonu sağlanan sistemde sorgulanarak kişilerin aşı ve bağışıklık durum bilgileri, son vermiş olduğu PCR test sonuç bilgileri otomatik olarak elde edilmektedir. Ayrıca çalışan ve öğrenci dışındaki kişilerin HES kodları e-devlet üzerindeki “Toplu HES Kodu Sorgulama” uygulamasından sorgulamaya tabi tutularak aynı bilgiler edinilmektedir. HES kodu sorgulamasında riskli, en az 2 doz aşısını tamamlamamış veya yürürlükteki yerleşke giriş - çıkış kurallarına uymayan kişiler yerleşkeye alınmamaktadır.
  • Üniversite ortak alanlarındaki zemin işaretlemelerine dikkat edilerek fiziki mesafe kuralına uygun davranılmalıdır (3 adım veya 1,5 metre mesafe), ortak alanların kullanımı esnasında yığılma ve kalabalıklaşma yapılmamalıdır.
  • İşe başlamadan önce, çalışma süresince veya fiziki alanlarla doğrudan temas ettikten sonra, kişisel hijyen ve temizlik kurallarına uyularak 20 saniye boyunca su ve sabunla eller yıkanmalıdır. Yıkama imkânı olmadığında el dezenfektanı ile dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Fiziki mesafe kuralı çerçevesinde tokalaşma, sarılma gibi davranışlarda bulunulmamalıdır. Fiziki alanlardaki yüzeylere ve malzemelere minimum temas edilmelidir.
  • Öksürme ve hapşırma durumlarında ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalıdır, mendil kullanılmayan durumlarda dirseğin iç tarafı kullanılmalıdır. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas ettirilmemelidir.
  • Bulaş riski taşıyan maske, vücut sürüntülerinin olabileceği peçete, kâğıt mendil, havlu gibi atıklar için temassız tıbbi atık çöp kutuları kullanılmalıdır.
  • Kullanımında kişi sayısı kısıtlaması getirilen ortak alanlarda (tuvalet, çay ocakları, asansör vb.) bilgilendirme notlarına uygun hareket edilmelidir.